Interview Omega-3

Interview Dr. Richardson in News & Star

Omega-3: verbluffende resultaten met visoliesupplementen bij kinderen met leerstoornissen

Dit is een vertaalde en licht ingekorte versie van het oorspronkelijke artikel:

Als we het hebben over kinderen en gezonde voeding, kunnen we tegenwoordig niet meer om omega-3 vetzuren heen. Uit onderzoek is gebleken dat omega-3 de werking van de hersenen bij kinderen kan verbeteren en een geweldige hulp kan zijn om dyspraxie, dyslexie en ADHD (attention deficit hyperactivity disorder) te overwinnen. Het is dan ook vanzelfsprekend dat menige ouder meer over deze gezonde vetten wil weten.

De stijgende interesse in de werking van omega-3 wordt zonder twijfel aangewakkerd door de resultaten van onderzoek dat dr. Alex Richardson deed aan de Universiteit van Oxford.

Dr. Richardson is dé autoriteit in Groot-Brittannië op het gebied van voeding en gedrag. Onlangs wisselde ze haar bemoedigende nieuwe onderzoeksresultaten uit met de Dyslexia Association van North Cumbria.

Haar onderzoek, dat ook aan bod kwam in een televisiedocumentaire, was de grootste en meest intensieve studie die ooit is gedaan naar de werking van omega-3 vetzuren bij leerstoornissen zoals dyspraxie, dyslexie en ADHD.

Bij het dubbelblind, willekeurig en placebo-gecontroleerd onderzoek waren meer dan 100 kinderen op lagere scholen in Durham betrokken.

Binnen drie maanden waren reeds spectaculaire resultaten zichtbaar. De groep die een supplement van vetzuren kreeg maakte belangrijke vorderingen in lezen (9,5 maanden), spelling (6,5 maanden) en gedrag. In de placebo-groep werd geen enkele verbetering vastgesteld.

Kwetsbare groep

Dr. Richardson over deze resultaten: “In de meeste hedendaagse westerse diëten ontbreekt omega-3 bijna volledig. De personen die het meest kwetsbaar zijn voor tekorten zijn degenen die genetisch voorbestemd zijn om een hoge inname van omega-3 nodig te hebben. Wetenschappers veronderstellen nu dat onder die kwetsbare groep mensen met dyslexie, dyspraxie, ass (autisme spectrum stoornis), ADHD en depressie vallen”.

Al deze stoornissen komen in het westen steeds vaker voor en een gebrek aan omega-3 in de voeding is hier een mogelijke verklaring voor, hoewel er natuurlijk nog meer verklaringen zijn.

Bij het onderzoek in Oxford en Durham zag men opmerkelijke verbeteringen in spelling en lezen bij kinderen die visoliesupplementen innamen, en leerkrachten die het gedrag van de kinderen moesten beoordelen, rapporteerden eveneens een opmerkelijke daling van de typische ADHD-symptomen.

<<<Terug